donderdag 18 februari 2010

Gouda in het nieuws


Gouda werd deze week wakker geschud door een krantenartikel uit de Telegraaf. In het artikel stelde Laura Werger, VVD-lijsttrekker voor de komende verkiezingen, de handelswijze van de gemeente tijdens oud en nieuw aan de kaak.
Jongeren uit Gouda-Oost zouden een enveloppe met geld van de gemeente hebben gekregen om activiteiten te organiseren tijdens de jaarwisseling. Dit om te voorkomen dat de jongeren zich zouden gaan vervelen en tot onrust zouden zorgen. Een bericht wat, zoals het in Telegraaf stond, mij in het verkeerde keelgat schoot. Dit kon niet waar zijn dat Gouda op deze manier handelt? Mijn eerste reactie was dat kan niet en mag niet!
De waarheid bleek anders te zijn en dus ook verstandig om daar ook niet direct op te reageren. De mensen die de feesten organiseren waren geen ex sneeuwballengooiers en tasjesdieven. Een goed bedoeld initiatief van onschuldige jongeren wat door het artikel in de Telegraaf blijkbaar in een andere context werd geplaatst.

Communicatie bij de gemeente moet beter
Wat ik uiterst merkwaardig vind is dat de gemeente in een persverklaring niet consistent de kritiek weerlegde.
In de persverklaring bestrijden ze het vermoeden dat er sprake is van een verband tussen slecht gedrag (sneeuwballengooiers, tasjesroof) maar anderzijds (lees de laatste alinea van diezelfde persverklaring) geeft de gemeente wel aan dat dankzij deze gesubsidieerde activiteiten het erg rustig bleef in Oost. Kennelijk werd er toch een ander doel beoogd dan alleen het gezellig samenzijn van jongeren? Slecht gedrag mag niet worden afgekocht (zoals we doen het niet als de gemeente ons maar voldoende activiteiten biedt), maar dat wordt wel in het persbericht gesuggereerd.


Waarom moet de gemeente betalen?
Ik kan me nog herinneren dat ik tijdens het jongerendebat in mei 2009 nog het Gouda ontmoet aan de orde stelde. Ik was er geen voorstander van de vrijblijvende karakter van de ontmoeting en het feit dat de stadsregels, wat eigenlijk meer in het kader van Burgerschap ooit is ingevoerd, ondergesneeuwd raakte door alle leuke activiteiten die door Gouda ontmoet werden gefinancierd. Wat mensen misschien niet weten is dat Gouda ontmoet (organiseren van evenementen) een onderdeel is van het veiligheidsbeleid en dat plaatst de activiteiten in een net ander perspectief. Een buurtfeest daaruit subsidiƫren zou betekenen dat het in het kader van veiligheid wordt georganiseerd en dat is niet altijd zo, zo blijkt ook uit het voorbeeld van de jongerenactiviteiten in Oost tijdens Oud en Nieuw. Wat mij betreft mag de discussie straks in de nieuwe raad over de mate waarin de gemeente dergelijke activiteiten dient te faciliteren.
Want, waarom moet de gemeente betalen voor dergelijke activiteiten? De jongeren hadden ook met de pet langs hun leden kunnen gaan? Zoals dat ook gaat bij alle verenigingen in de stad?

1 opmerking:

  1. Hoe kom je erbij dat Gouda Ontmoet veiligheid is? Het valt onder de wethouder Wijkaanpak. Daar past het ook bij, het is leefbaarheid/sociale samenhang. De veiligheid is daarmee gebaat, maar dat is het ook met openbare verlichting, etc.

    BeantwoordenVerwijderen